Oda Meclisi toplantısı Şaban Koludra Başkanlığı’nda 19 Şubat 2014 tarihinde saat 15:00 da Halil Kocacık Konferans salonunda gerçekleşti

Odamiz Danisma Meclisi toplantisi Saban Koludra Baskanligi’nda dönem 2. Toplantisi 20 Agustos 2013 tarihinde saat 15:00 da Halil Kocacik Konferans salonunda gerçeklesti

 

      Sakarya SMMM odasi oda meclisi dönem Toplantisi 19.02.2014 tarihinde saat 15:00 da Halil Kocacik  Konferans salonunda toplanmistir.

 

Toplanti gündemi

1)      Açilis,yoklama

2)      Saygi Durusu ve Istiklal marsi okunmasi

3)      Oda Baskaninin konusmasi

4)      Meslektaslar arasi yardimlasma ve dayanisma fonu taslak tüzügünün son hali hakkinda görüsme

5)      Beyan dönemleri ile ve ilgili mesleki sorunlarin görüsülmesi

6)      Dilek ve Temenniler,

7)      Kapanis

 

GÜNDEM ÇALISMALARI

 

Gündemin birinci maddesi gereginceYapilan yoklamada Hazirun listesinde kayitli 73 üyeye toplanti gündemi ile günü ve saatini bildiren davetin 2014/002 sayili yazi, faks ve e mail yolu ile gönderilmistir.

Gündem Danisma Kurulu Baskani Saban KOLUDRA tarafindan okundu. Yapilan oylama sonu gündem oybirligi ile kabul edildi.

Gündemin ikinci maddesi geregince Saygi durusu ve Istiklal Marsi okundu.

 

Gündemin üçüncü maddesi geregince Türmob Etik kurulu toplantisinda olan Oda baskanimiz Selattin ÇAKIRSOY yerine Baskan Yardimcimiz Ertugrul KOCACIK konusmasinda

 

Divan Baskani, Degerli Danisma Meclisi Üyeleri Meslek Mensuplari;

Yönetim Kurulu adina hepinizi saygi ve sevgi ile selamliyorum.

 

Oda Baskanimiz Selattin ÇAKIRSOY Türmob Etik Kurulu Toplantisina katilmak üzere Ankara’ya gittiginden aramizda yoklar.

 

Her  Oda  Meclisi toplantisinda oldugu gibi bu Danisma Meclisi Toplantisina Misafir olarak,

 

Meslek Mensuplari, Mehmet KARAKIS, Nermin GÜL, Alaattin GÜLÜM, Mevlüt ALISAN ve Filiz ÖZGÜR’ ü davet ettik. Davetimize icabet edip katilan   Meslek Mensuplarimiza Yönetim Kurulu ve sizler adina hos geldiniz diyorum.

 

Yaklasan 30 Mart Mahalli Idareler seçimlerinden fakli partilerden Belediye Baskanligi (Büyüksehir Bld. Bsk Adayi Tanju Peker, Demokrat Parti Adapazari Bld. Baskani Adayi Ismail Ergül,   CHP Arifiye Belediye Baskan  Adayi Zehra Gök , Akyazi  Belediye Baskan  Adayi Muhammet Benli) Sögütlü Belediye Baskan adayi  Gülten Sert  ve Meclis Üyeligi adayi olan Meslek Mensuplarimiza basarilar diliyorum.

 

Degerli Meslek Mensuplari;

18 Aralik 2013’ te yaptigimiz Danisma Meclisi toplantisindan bugüne yaklasik 2 ay geçti.

Bu geçen sürede Yönetim Kurulu olarak yaptigimiz faaliyetleri Oda web sayfamizda paylastik. Bende bu faaliyetleri basliklar halinde size aktarmaya çalisacagim.

Aralik ayinda baslayarak 2014 yili ilk geçici vergi dönemi olan 14 mayis tarihine kadar gerçekten her zaman oldugu gibi çok yogun ve yorucu bir çalisma dönemi bizleri bekliyor.

 

-       06 Ocak 2014 DÖNEM SONU ISLEMLERI

ISMMMO Egitmeni SMMM Halim BURSALI tarafindan Dönem sonu Islemleri semineri Oda konferans salonunda gerçeklestirildi.

 

-       06 Ocak 2014 KAN BAGISI KAMPANYASI

Kizilay Erenler Subesi tarafindan Odamizda düzenlenen Kan Bagisi Kampanyasinda 19 ünite kan toplanmistir.

 

-       20 OCAK 2014 tarihinde YMM ISTISARE TOPLANTISI

Ilimizdeki YMM üstadlar ile bir istisare toplantisi düzenledik. Bu toplantida yaklasik 11-12 tane Meslek Mensuplarini ilgilendiren özellikli konular hakkinda Sektörel egitimler ve Muhasebe Uygulamalari düzenlenmesi kararlastirildi. Bu egitimlerin ilki 08 mart 2014 cumartesi günü YMM Vedat Ender TUNA tarafindan gerçeklestirilecek. Egitimin konusu Kuyumculuk sektörüne Yönelik Muhasebe ve Vergi Uygulamalari.

 

-       29-30-31 OCAK 2014 TARIHLERINDE LUCA MUHASEBE PROGRAMI EGITIMI

29 Ocak tarihinde Baslangiç seviyesi,

30 Ocak tarihinde 2.sinif isletmeler ve Personel Programi,

31 Ocak tarihinde ileri seviye, fatura Excel aktarimi ve personel programi

Egitimleri gerçeklestirildi.

-       04 SUBAT 2014 TARIHINDE  ELEKTRONIK IMZA UYGULAMALARI

ISMMMO Tesmer Baskan Yardimicisi SMMM Nevzat PAMUKÇU ve SMMM Hüseyin YERLI tarafindan Kayitli elektronik Posta ve Elektronik Imza Uygulamalari semineri Oda Konferans salonunda gerçeklestirildi.

 

-       05 SUBAT 2014 KAMU KURUMLARI VE SIVIL TOPLUM KURULUSLARI AYLIK TOPLANTISI

Kamu kurumlari ve Sivil Toplum Kuruluslarinin 2 ay da bir düzenledigi ve sayin Valimiz Mustafa BÜYÜK’ ün baskanliginda gerçeklestirilen toplantiya ev sahipligi yaptik.

Sakarya’ nin sanayisini gelistirmek, AR-GE , inovasyon yetenegini arttirmak ve bu artisa cevap verebilecek insan kaynagini temin etmek amaciyla Is dünyasi Bulusmalari adi altinda düzenlenen toplanti Subat ayinda Odamizin ev sahipliginde gerçeklestirildi.

 

-       2014 YILI VERGI TAKVIMI VE 2014 YILI PRATIK BILGILER KITAPÇIGI

2014 yili vergi takvimini bastirarak çalisan bürolara ve bagimli çalisan üyelerimizin de çalistiklari isyerlerine dagittik.

Her yil oldugu gibi bu yilda 2014 yili pratik bilgiler kitapçigini bastirarak dagitimina basladik. Pratik bilgiler kitapçiginin basim asamasina geçmeden birkaç defa kontrol etmemize ragmen kitapçigin 95.sayfasinda 2014 yili yazilmasi gerekirken sehven 2013 yili yazilmistir. Ancak orda belirtilen ücretler 2014 yili ücretleridir. Bunu da kitapçigin dagitimi bittikten sonra sehven yapilan bu yanlisligi duyuracagiz.

 

-       ANDROID CEP UYGULAMASI

Ülkemizde Meslegimizi ve Vergi Mükelleflerini ilgilendiren Mevzuatlarin son yillarda hizla degismesi, bilgiye kolay ulasimi gerekli kilmistir. Meslegimizi yaparken çok farkli Mevzuatlari takip etmekte zorluklarla karsilasmakta, saglikli ve kesin bilgiye ulasmak  zaman kaybina sebep olmaktadir. Zira Meslegimizi yaparken adeta zamanla yarismaktayiz. Meslek Mensuplarinin bilgiye kolay erisimini saglamak amaciyla Mobil uygulama yazilimini tamamlayarak Meslek Mensuplarinin kullanima sunmus bulunuyoruz.. Su anda ilk olarak Android isletim sistemiyle çalisan cep telefonlari ve tablet bilgisayarlarda  kullanilacak. Ios isletim sistemiyle çalisan (IPhone vb.) cep telefonlarinda ve tablet bilgisayarlarda kullanilacak olan yazilim çalismalari devam etmekte ve en kisa sürede tamamlanarak sizlerin kullanimina sunulacaktir. Hazir olan yazilimi Google Play Store’ dan Sakarya SMMMO olarak indirip cep telefonlari ve tablet bilgisayarlarinizda  kullanabilirsiniz. Uygulama üzerinde uzun zaman çalisarak, test ettik. Uygulamanin kullanimi sirasinda karsilasabileceginiz eksikler olur ise bunlari bizlerle paylasirsaniz en kisa sürede programi güncelleyerek sizler için daha verimli çalismasini saglayabiliriz.  Uygulamanin  Meslek Mensuplarina faydali olmasini dileriz.

 

GEÇMIS IKI AYINDAN KISA BIR DEGERLENDIRMESINI YAPTIKTAN SONRA ÖNÜMÜZDEKI MART AYINDA PLANLANAN PROGRAMLAR HAKKINDA BILGI VERMEK ISTIYORUM.

 

-       MUHASEBE HAFTASI ETKINLIKLERI (01-07 MART)

01 MART 2014 Cumartesi günü Yalova, Kocaeli, Düzce, Bolu ve Bilecik Odalarinin yönetim Kurulu Üyeleri ve Siz Danisma Meclisi üyelerinin katilimi ile Kampüs Saray kafe de Basinla birlikte kahvalti organizasyonu ile Muhasebe Haftasi etkinliklerini baslatacagiz.

Programin devaminda 03 Mart 2014 pazartesi günü saat 9,30 da Kent meydaninda Atatürk anitina Çelenk Koyma Töreninin ardindan saat 10,00 da Egitim ve Hizmet Binamizda Meslek Mensuplarimizin katilimi ile Kokteyl düzenleyecegiz.

Hafta içerisinde Valilik, Büyüksehir Belediyesi, Vergi Dairesi Baskanligi, Denetim Grup Müdürlügü, Sosyal Güvenlik Kurumu Il Müdürlügü ziyaretlerimiz olucak. 

Ayni hafta içerisinde sportif faaliyetler komisyonumuz 2 aksam sürecek Muhasebe Haftasi Bowling turnuvasi gerçeklestirmek için çalismalarini sürdürmektedirler.

Her yil Muhasebe Haftasi Etkinlikleri kapsaminda düzenlemis oldugumuz yemegi bu yil mayis ayi içerisinde düzenleme karari aldik.

 

Sözlerime iki mesleki konuyu dile getirerek bitirmek istiyorum,

Birincisi;

 

-       2014 Yili için E-Beyanname Gönderme Sözlesmeleri yeniden girilmeyecek, Güncellenecektir. Bu konu ile ilgili Meslek Mensuplarimizin tereddütünü gidermek adina oda web sayfamiza bilgilendirme yazisi koymus bulunuyoruz.

 

Ikincisi;

 

-       6102 Sayili Yeni TTK göre 14 Subat 2014 tarihine kadar sermayesini Asgari Sermaye tutarina yükseltmeyen Ltd ve A.S. ler ile ilgili olarak Sakarya Ticaret Sicil Müdürlügü ile görüsme yapilmis , Yapilan görüsme neticesinde ;

-       Bu ltd ve A.S. lerin sadece tasfiye karari alarak tasfiye sürecegine girecegi ve bu süreçten sonra hiçbir sekilde faaliyette bulunmamalari gerektigi,

-       14 Subat ta tescil harçlarini yatiran ancak elektronik imza ve mersis ten kaynaklanan sikintilar nedeniyle tescil islemlerini gerçeklestiremeyen sirketlerin de münfesih sayilacagi,

-       Bu sirketlere TTK geçici 7.maddesine göre Basitlestirilmis tasfiye mi yoksa normal tasfiye hükümleri nin mi uygulanacaginin henüz Iç Ticaret genel müdürlügü tarafindan bir açiklamanin yapilmadigi,

Tarafimiza iletilmistir.

 

Beni dinlediginiz için hepimize tesekkür eder saygilar sunarim…..

 

Gündemin dördüncü maddesi geregince Mesleklektaslararasi Yardimlasma Ve Dayanisma Komisyon baskani  Ihsan ERKUL söz aldi. Sakarya Smmm yardim ve dayanisma fonu yönergesinin önceki kurul toplantisindaki öneriler dogrultusunda gerekli düzeltmeler ile kurulun gündemine sunuldugunu belirttiler.

Baskan yardimcimiz Ertugrul Kocacik aldigi söz ile Yönergenin Hukukçulara sunuldugunu hukuki onayi alndiktan sonra oda sayfamizda Meslek mensuplarinin görüsüne sunulacagini belirtti.

             Yönerge son hali ile oylamaya sunuldu oy birligi ile kabul edildi.

 

 

Gündemin Besinci maddesi geregince Yönetim Kurulunun AYLIK BEYAN VE BILDIRIMLERIN VERILME SÜRELERI – AYLIK ÖDEME TAKVIMI önerisi asagidaki sekliyle okundu.

 

AYLIK BEYAN VE BILDIRIMLERIN VERILME SÜRELERI – AYLIK ÖDEME TAKVIMI

ÖNERILERIMIZ . . .

 

 

GELIR VERGISI

 

MEVCUT DURUM?:

Sadece Basit Usule Tabi Beyan Için; 25 Subat günü aksamina kadar beyanname verilir.

1.Taksit: Subat ayi sonuna kadar.

2.Taksit: Haziran ayi sonuna kadar ödenir.

 

ÖNERI??: Basit Usul Vergilendirmenin kaldirilmasini öneriyoruz. Eger kaldirilmayacaksa, Mesleki Bilgi ve Tecrübe gerektirdigi için Basit Usul Vergilendirmeye tabi Mükelleflerin tüm Beyan ve Bildirimlerinin Meslek Mensuplarinca verilmesinin saglanmasini öneriyoruz.

 

MEVCUT DURUM?:

Diger Hallerdeki Beyan Için; 25 Mart günü aksamina kadar beyanname verilir.

1.Taksit: Mart ayi sonuna kadar.

2.Taksit: Temmuz ayi sonuna kadar ödenir.

 

ÖNERI??: 29 Mart günü aksamina kadar beyanname verilir.

Gelir Vergisi tarifesinin Vergide adaleti saglamak adina; % 15, % 20, % 25 ve en üst Vergi diliminin % 30 olmasini öneriyoruz.

1.Taksit: Mart ayi sonuna kadar sonuna kadar.

2.Taksit: Temmuz ayi sonuna kadar ödenir.

 

KURUMLAR VERGISI

 

MEVCUT DURUM?:

25 Nisan günü aksamina kadar beyanname verilir. Nisan sonuna kadar ödenir.

 

ÖNERI??:

28 Nisan aksamina kadar beyanname verilir. Nisan sonuna kadar ödenir.

 

 

GEÇICI VERGI

 

MEVCUT DURUM?:

3’ er aylik beyan dönemleri halinde;

14 Subat günü aksamina kadar,

14 Mayis günü aksamina kadar,

14 Agustos günü aksamina kadar,

14 Kasim günü aksamina kadar beyanname verilir ve 17 nci günü aksamina kadar ödenir.

ÖNERI??:

3’ er aylik beyan dönemleri halinde;

17 Mayis günü aksamina kadar,

17Agustos günü aksamina kadar,

17 Kasim günü aksamina kadar beyanname verilir ve 20 nci günü aksamina kadar ödenir.

Son Geçici Vergi Beyan döneminin kaldirilmasini öneriyoruz.

 

GELIR VERGISI MUHTASAR BEYANNAME

 

MEVCUT DURUM?:

Beyanname takip eden ayin 23 üncü günü aksamina kadar verilir. Tahakkuk eden vergi o ayin 26 nci günü aksamina kadar ödenir.

 

ÖNERI??:

Beyanname takip eden ayin 24 üncü günü aksamina kadar  verilir. Tahakkuk eden vergi o ayin 26 nci günü aksamina kadar ödenir.

 

KATMA DEGER VERGISI

 

MEVCUT DURUM?:

Beyanname takip eden ayin 24 üncü günü aksamina kadar verilir. Tahakkuk eden vergi o ayin 26 nci günü aksamina kadar ödenir.

 

ÖNERI??:

Beyanname takip eden ayin 28 inci günü aksamina kadar verilir. Tahakkuk eden vergi o ayin son günü aksamina kadar ödenir.

Ayrica 3’ er aylik beyan döneminin kaldirilmasini öneriyoruz.

 

SIGORTA PRIMI

 

MEVCUT DURUM?:

01.10.2008 tarihinden itibaren 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsaminda sigortali sayilanlari çalistiran isverenlerce cari aya ait düzenlenecek asil, ek veya iptal nitelikteki aylik prim ve hizmet belgeleri en geç belgenin iliskin oldugu ayi izleyen ayin 23 üncü günü sonuna kadar (23,59) verilir. Takip eden ayin sonuna kadar ödenir.

 

ÖNERI??:

01.10.2008 tarihinden itibaren 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsaminda sigortali sayilanlari çalistiran isverenlerce cari aya ait düzenlenecek asil, ek veya iptal nitelikteki aylik prim ve hizmet belgeleri en geç belgenin iliskin oldugu ayi izleyen ayin 23 üncü günü sonuna kadar (23,59) verilir. Tahakkuk eden sigorta primi 26 inci günü aksamina kadar ödenir.

 

BA – BS BILDIRIM FORMLARI

 

MEVCUT DURUM

Bilanço esasina göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi asan mal ve hizmet alislarini “Mal ve Hizmet Alimlarina Iliskin Bildirim Formu (Form Ba), mal ve hizmet satislarini “ Mal ve Hizmet Satislarina Iliskin Bildirim Formu (Form Bs)” ile aylik dönemler halinde bildirmeleri gerekmektedir.

Mükellefler bir kisi veya kurumdan KDV hariç 5.000 TL üzerindeki mal ve/veya hizmet alis ve satislarini gösteren Ba ve Bs formlarini aylik dönemler halinde düzenleyerek, takip eden ayin birinci gününden itibaren son günü aksamina kadar bildirmekle yükümlüdürler.

 

ÖNERI??:

Ba ve Bs formlarinin kaldirilarak 3’ er aylik dönemler halinde Geçici Vergi Beyannamesinin Ek’inde aylik dönemler halinde ve KDV HARIÇ 8.000 TL olarak verilmesini öneriyoruz. Eger 4. Geçici Vergi Dönemi kaldirilacaksa bu dönemde verilmesi gereken Ba Bs bildirimlerinin münferit olarak verilmesini öneriyoruz.  Ba Bs bildirimlerinin süresinde verilmemesinden yada düzeltme süresi geçtikten sonra düzeltilmesinde uygulanan 355. Maddeye göre düzenlenen özel usulsüzlük cezasi yerine, VUK. Md. 353. Maddeye göre (2014 yili için 190 TL) ceza kesilmesini öneriyoruz.

 

ÖNERI 2 ??:

Ba ve Bs formlarinin kaldirilarak Kdv Beyannamesinin Ek’i olarak aylik dönemler halinde ve KDV HARIÇ 8.000 TL olarak verilmesini öneriyoruz.

 

KESIN MIZAN BILDIRIMLERI

 

MEVCUT DURUM?: 

403 sira no’lu VUKGT 5.1 bendinde verilme zamanina iliskin asagida belirtildigi sekilde açiklama yapilmistir;

 

Bildirim verme yükümlülügü getirilen gelir vergisi mükellefleri bildirimlerini 1 Mart -31 Mart tarihleri arasinda, kurumlar vergisi mükellefleri ise bildirimlerini 1 Nisan - 30 Nisan tarihleri arasinda elektronik ortamda vereceklerdir.

 

ÖNERI??:

Kesin Mizan Bildirimlerinin verilme seklinin degistirilerek Bilanço Esasina Göre Defter Tutan Mükellefler için yillik gelir vergisi beyannamesinin Ek’i olarak yada Gelir vergisi Beyannamesindeki Bilanço formatinin gelistirilerek Kesin Mizan Bildirimlerindeki bilgileri içerecek seklinde verilmesini öneriyoruz. Kurumlar vergisi Mükellefleri içinde Kurumlar Vergisi Beyannamesinin Ek’i olarak yada Kurumlar Vergisi Beyannamesindeki Bilanço formatinin gelistirilerek Kesin Mizan Bildirimlerindeki bilgileri içerecek sekilde verilmesini öneriyoruz.

MÜKELLEF BILGILERI BILDIRIMI

 

MEVCUT DURUM?:

 

413 Seri No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebligine göre, bildirim verme süresinin basladigi gün olan 1 Nisan tarihi itibariyle faal olan (tasfiye islemi devam edenler dahil) tüm;

a. Kurumlar vergisi,

b. Ticari kazanç (kazanci basit usulde tespit edilenler hariç), zirai kazanç ve serbest meslek kazanci elde eden gelir vergisi

mükelleflerinin merkez ve her bir sube için ayri ayri olarak her yil 01 Nisan-31 Mayis tarihleri arasinda düzenlemesi ve onaylamasi gerekmektedir.

 

ÖNERI??:

Mükellef Bilgileri Bildirimlerinin verilme seklinin degistirilerek Gelir Vergisi Mükellefleri için Gelir Vergisi Beyannamesinin Ek’i olarak, Kurumlar Vergisi Mükellefi Mükellefleri için Kurumlar Vergisi Beyannamesinin Ek’ olarak verilmesini öneriyoruz.

 

 

 

 

Gündemin Yönetim kurulunun bu önerisi hakkinda söz almak istegen

Sayin Zeki Çelebi Ba Bs formlarinin bos veya hadler altinda kalanlarinin beyanininin hiç yapilmamasi hakkinda önerisini bildirdi.

Sayin Ahmet Cemal VAR SGK idari para cezalarinin agir oldugunu ve azaltilmasi gerekliligini belirtiler.

Sayin Orhan SAHIN beyan süre ve ödeme sürlerinin birlestirilmesi önerisinde bulundu. Yogun is tempomuzun varligini dile getirdi.

Ilker ÇAGLIYAN Temmuz ve Agustos beyannamelerinin birlestirilmesi ile mali tatilin amacina uygun hale gelmesi saglanmis olacagi görüsünü sundular.

Prof DR. Habib YILDIZ sahte fatura kullanimi ve düzenleme durumunda hapis cezalari dogabiliyor. Yaptigimiz incelemelerde rakamsal olarak veya adet olarak az olan belgelerden dolayi hapis cezasi ile yargilanma durumuna düsülmektedir. Farkli olan eylemlerin cezalari eylemin miktar ve tutarina göre kademeli ceza tutari uygulanmasi daha adil olacagi görüsünü belirtmistir.

Sayin Ramazan GÜNER vefat eden düsük babasinda emekli maasi alan veya sosyal yardimlardan faydalanan bir kimsenin bir gün bile sigortali olmasi maasinin kesilmesine ve magduriyete sebep oldugu görüsünü sundu.

 Önerge oylamaya sunuldu oybirligi ile kabul edildi.

 

            Gündemin dilek ve temeniler maddesinde  Oda Meclisi  Baskanimiz  Saban KOLUDRA toplantiya katilimlarindan dolayi Danisma kurulu üyelerimize ve misafirlerimize tesekkürlerini belirtti. 30 Mart yerel seçimlerinde aday olan meslek mensuplarina basarilar diledi. Yerel seçimlerin ülkemize simdiden hayirli olmasini diledigini belirterek toplantiyi sonlandirdi.

 

 

 

 

  SABAN KOLUDRA        YILDIRAY YILMAZ            ASLIHAN TOPALOGLU         SELIM YANMAZ

 

ODA MECLIS BASKANI     MECLIS BASKAN YARD.         ROPORTÖR                ROPORTÖR